Școli de Ev Mediu în secolul XXI

Observator

Membru nou
Registered
#1

În timp ce ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunţat că numărul de şcoli care încă au toaleta în curte este în scădere, în județul Hunedoara situația nu este nici pe departe aproape de rezolvare. În județul Hunedoara există nouă școli care sunt frecventate de copii în ciuda faptului că nu au autorizație de funcționare din partea Direcției Județene de Sănătate Publică Hunedoara (DSP).

Cel mai mult au de suferit elevii care învață la școlile situate în mediul rural, în localitățile care nu au apă curentă și canalizare. Respectivele unități școlare nu au primit autorizații sanitare din partea DSP. Cu toate acestea ele continuă să funcționeze, punând în pericol sănătatea elevilor. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ea trenează de ani buni. În luna august a anului 2018, DSP Hunedoara nu a autorizat sanitar următoarele unități școlare: Şcoala Gimnazială Visca, Grădinița cu Program Prelungit Crişcior, Şcoala Gimnazială nr. 2 Petroșani din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, Internatul Liceului Tehnologic „G. Moisil” Deva, Cantina și Internatul Şcolii Gimnaziale Boşorod, Cantina și Internatul Şcolii Gimnaziale „H. Daicoviciu” Orăștioara de Sus, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Rudolf Steiner” Lupeni, Clubul Copiilor Lupeni şi Clubul Copiilor Oraştie.
„Unitățile respective școlare nu au primit din diferite motive autorizațiile sanitare: de exemplu apa potabilă se lua din dozatoare fără rezervă, acoperiş deteriorat, lucrări de igienizare care nu s-au făcut, lipsa reparaţiilor curente, microclimat prejudiciat de prezenţa mucegaiului, bucătării și izolatoare care funcţionează în spaţii improprii. Suntem în secolul XXI, dar din păcate suntem în România”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Primarii, responsabili pentru construcția grupurilor sanitare

„Avem 1.460 de şcoli care au grupurile sanitare în curte şi din această pricină nu au autorizaţie sanitară pentru că ea se dă în măsura în care există apă curentă în şcoală. În proiectul de buget sper ca această sumă să fi rămas, nu am văzut ultima variantă, dar aşa cum ştiu în buget există bani în aşa fel încât în acest an să încercăm să lichidăm acest subiect”, a declarat recent Ecaterina Andronescu. Ea a adăugat că primarii sunt responsabili pentru construcția grupurilor sanitare, iar soluţia pentru construirea lor ar fi ca Ministerul Educației să trimită banii la primării, fără a exista posibilitatea ca acestea să schimbe destinaţia fondurilor.

Continuă citire...
 

Reclama

Booking.com
Sus