Scandal (politic?) pe tema spitalelor

Observator

Membru nou
Registered
#1

Emanuel Ungureanu, deputatul USR care l-a reclamat pe chirurgul clujean Mihai Lucan de abuz în serviciu, delapidare şi luare de mită a făcut, la finele săptămânii trecute, două vizite neanunţate la spitalele din Deva şi Petroşani. Descoperirile sale n-au fost deloc comode. Doar că, de către partea „adversă”, Ungureanu este acuzat că denaturează situaţiile prezentate.

Emanuel Ungureanu (foto) a mers, la finele săptămânii trecute, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, a filmat, apoi a postat pe pagina sa de facebook mai multe înregistrări în care prezintă situaţii anormale pentru o unitate spitalicească, alături de o serie de comentarii personale.
A găsit o baie fără săpun, fără dezinfectant, iar closetul nu avea niciun colac. „Așa arată o baie la un spital într-un oraș reședință de județ, în plină epidemie de gripă și asta în corpul renovat al spitalului, de fapt, spoit. Mizeria ucide, nu doar corupția! Este inutil să vă spun că acest spital este controlat de mafia PSD din județ”, adaugă Ungureanu pe pagina sa de facebook. Doar că, probabil nefiind la curent cu evoluţiile politice locale din ultimii 10 ani, PSD coordonează prin Consiliul Judeţean activitatea spitalului din Deva doar din 2016 încoace. Între 2010 şi 2016, liderii PNL au numit şefii spitalului.
Apoi Emanuel Ungureanu publică o altă filmare în care arată că aparatura de la secţia de Pneumologie a aceluiaşi spital e veche de peste 40 de ani. A nimerit-o în secţie pe doctoriţa Lucia Bulugean (fostă şefă a Direcţiei de Sănătate Publică, în urmă cu mai bine de 10 ani), care i-a explicat ce şi cum. „Voi solicita ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să aloce urgent sumele necesare pentru a înlocui aparatura învechită de pe această secție. Atenție, din nou la imagini, personalul care manipulează aceste vechituri este supus unor radiații extrem de periculoase, cu consecințe dramatice asupra stării de sănătate!”, a anunţat deputatul.
Emanuel Ungureanu a mers apoi şi la secţia Pediatrie, unde s-a declarat revoltat de felul în care arată clădirea, precum şi clădirea-anexă în care e păstrată arhiva secţiei. Problema clădirii a fost relatată de presa locală, mai ales de „Glasul Hunedoarei”, de zeci de ori în ultimii patru ani. Consiliul Judeţean spune că va muta secţia, anul acesta, într-un spaţiu nou, amenajat într-un etaj ridicat suplimentar peste corpul principal al spitalului.

CJ susţine că Ungureanu ar fi fost cam dezorientat

CJ Hunedoara a reacţionat tot pe facebook arătând că filmarea în care e vorba despre băi, săpun şi dezinfectant este făcută în Policlinică, nicidecum în spital, după încheierea programului de consultaţii în regim ambulatoriu. În ce priveşte starea Policlinicii, CJ Hunedoara aminteşte că aceasta a fost dată în folosinţă, în varianta sa reabilitată, cu şase ani în urmă, iar „din cauza afluxului mare de pacienți apar degradări, care se corectează pe parcursul anului”.
Despre situaţia de la Pneumologie, CJ Hunedoara spune că „… din păcate, este singura secţie care a nu a fost prinsă în programul de reparaţii capitale (început la spital încă de prin 2011 – n.red.) şi pentru care trebuie găsite alte surse de finanţare”. În mesajul său, Consiliul Judeţean se ajută şi de imagini surprinse pe 6 februarie în spital, total diferite faţă de cele prezentate de parlamentarul USR.
Şeful secţiei, doctorul Ioan Petrui, califică prezentarea deputatului Ungureanu drept „tendenţioasă, denaturată şi total neadevărată”. „În prezent se pune tarchet medical în toate saloanele și se montează uși și geamuri termopan la corpul nou al clădirii (care fusese renovat: saloane, băi și coridoare, de către Consiliul Județean Hunedoara). Din acest motiv, o parte a secției este în șantier. În filmare este prezentată partea de șantier și un salon care este scos din funcțiune de ani de zile, fiind pe post de magazie. Nu se prezintă nimic din ce s-a făcut nou și care a schimbat fața întregii secții (…) Îi stau la dispoziție d-nului deputat USR pentru o discuție lămuritoare și-l invit să viziteze partea renovată a secției”, adaugă doctorul Petrui.

„Flagrant” la Petroşani

După „descinderea” de la Deva, deputatul Emanuel Ungureanu a mers şi la Petroşani unde a intrat în subsolul spitalului şi a postat: „Nu vă pot descrie mirosul insuportabil! Un minut dintr-un Infern al mizeriei! (…) În această unitate sanitară acreditată de căpușa ANMCS a lui Cepoi mâncarea este transportată pe un coridor infect, complet insalubru. Cel mai probabil, mirosul de putred, de materii fecale provine de la țevile sparte, putrezite de vreme. Voi folosi toată puterea cu care am fost mandatat să determin DSP Hunedoara, un alt cuib de șerpi pesedist, să își facă datoria, în caz contrar, mă voi îndrepta cu plângeri penale împotriva tuturor celor care sunt responsabili de mizeria și haosul din Spitalul Petroșani. Să îi arate cineva aceste imagini horror ministrului Justiției, în pușcării este lux pe lângă Infernul din spitalele României”. La acelaşi spital, conform lui Ungureanu, „pacienţii sunt înghesuiţi în saloane cu 9 paturi, băile sunt infecte, la etajul 4, pe secţia Interne, mai sunt paturi ruginite. În zona UPU, în plină epidemie de gripă, baia de la parter nu are dezinfectant, nu este hârtie igienică, nu este lumină”. Spitalul de aici este administrat de Primărie. Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, nu a putut fi contactat ieri pentru declaraţii.

Stire originala...
 

Reclama

Booking.com
Sus