Proiect: directorii de şcoli îşi vor putea lua concediu doar în vacanţele şcolare

Observator

Membru nou
Registered
#1

Un ordin al ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, aflat în dezbatere, prevede ca profesorii să solicite concediul doar în perioada vacanțelor școlare și nu în timpul cursurilor. Dacă va fi aprobat, proiectul de ordin impune profesorilor să facă programările pentru concediu până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor. Liderul Sindicatului pentru Învățământ Preuniversitar (S.I.P), Paul Rusu, spune că ordinul respectiv este doar o încercare a Ministerului Educației de a face economii la buget.
Dacă ordinul de ministru rămâne nemodificat sau nu va fi, pur şi simplu, retras, vor fi obligați să solicite concediul de odihnă doar în perioada vacanţelor şcolare şi nicidecum în timpul perioadelor de curs. Documentul respectiv prevede ca „efectuarea concediului de odihnă să se realizeze în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor”. De asemenea ordinul de ministru mai prevede ca întregul personal de predare și de conducere din cadrul unității de învățământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanțelor școlare, cu condiția să asigure personalul didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale. În ordin se mai prevede încă o obligație a profesorilor: „Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”.

Paul Rusu: „Directorii vor prefera să fie doar profesori”

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, liderul Sindicatului Învățământ Preuniversitar, Paul Rusu, a declarat: „Ministerul Educației face asta pentru a preîntâmpina plata pentru concediile directorilor care nu își pot lua concediu, dar și pentru a nu plăti norma lunară de hrană. Dacă nu se va plăti suma pentru norma de hrană se face o economie de 121 de lei de la un cadru didactic. Ministerul Educației încearcă să facă economie la buget. Rezultatul va fi că directorii vor prefera să nu mai dețină funcții de conducere să fie doar profesori și astfel să nu mai existe personal care să conducă unitățile școlare. Pentru că în situația în care unui director nu i se plătesc acești bani de ce să își asume aceste responsabilități?”. Paul Rusu a adăugat că și până acum profesorii nu își puteau lua zilele de concediu în timpul cursurilor și că de fapt în acest ordin de ministru nu sunt vizați doar profesorii, ci și directorii de școli, instructorii școlari și maiștrii. Profesorii au dreptul la 62 de zile lucrătoare de concediu de odihnă. Zilele de vacanță sunt în număr de 75. Aşadar un număr de 13 zile de vacanţă profesorii trebuie să meargă la şcoală. Pentru perioada concediului de odihnă profesorii nu primesc indemnizaţia de hrană.

Continuă citire...
 

Reclama

Booking.com
Sus