150 de calculatoare, donate unor școli din județ pentru prevenirea abandonului școlar

Observator

Membru nou
Registered
#1

“Ateliere Fără Frontiere” a lansat un program dedicat reducerii ratei abandonului școlar în județul Hunedoara, printr-o metodă de predare-învățare care să atragă la școală copiii din medii defavorizate.

Programul se numește “Dăm un Byte de ajutor”, este unul dintre proiectele câștigătoare ale competiției Teimplici.ro, ediția 2018, fiind pus în practică cu sprijinul financiar al Telekom Romania.

“Ateliere Fără Frontiere” va dona către opt instituții de învățământ din județ 150 de calculatoare complet echipate. Pe computerele donate vor fi instalate platforme de e-learning care să faciliteze accesul elevilor la resurse de învățare online, ca AeL și Moodle, și aplicații de tip CAD și platforme dedicate introducerii copiilor în domeniul roboticii, ca Arduino. Instituțiile de învățământ care vor primi aceste calculatoare sunt Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie. Școlile din județ au fost selectate pe baza proiectelor educaționale înscrise de acestea în cadrul competițiilor de proiecte de pe platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick.

Școli cu dotări care nu fac față evoluției tehnologiei

Potrivit reprezentanților Asociației “Ateliere Fără Frontiere”, scopul donației este de a le oferi elevilor din medii cu risc de excluziune socială motive în plus pentru a-și continua studiile și, mai mult, șansa de a descoperi noi pasiuni și de a dezvolta abilități căutate pe piața muncii. „Ne-am dat seama că este dificil pentru școli să mențină interesul elevilor când nu dispun de infrastructura necesară derulării cursurilor într-o manieră care să poată să țină pasul cu epoca în care trăim. Majoritatea școlilor încă folosesc computere de dinainte de 2008, care pot rula puține aplicații software, și acelea depășite de vremuri”, susține directorul asociației, Patrick Ouriaghli.

Reprezentanții ONG-ului vor urmări până anul viitor impactul dotării școlilor asupra ratei abandonului școlar și vor relua proiectul dacă rezultatele obținute sunt cele așteptate.

Potrivit datelor oficiale, în România se înregistrează a treia cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii din UE, 18,1% în 2017, față de media Uniunii Europene de 10,6%. Hunedoara se numără printre județele cu cea mai mare rată a abandonului școlar, sărăcia și interesul scăzut față de școală al copiilor fiind printre factorii principali ai acestui fenomen.

Continuă citire...
 

Reclama

Booking.com
Sus